Un curs on coneixeràs i et donarem les eines per controlar els diferents condicionants de disseny arquitectònic que generen un ambient interior saludable.
Aquest curs correpon al mòdul 1 del Postgrau en Arquitectura saludable.
Un curs on coneixeràs i et donarem les eines per controlar els diferents condicionants de disseny arquitectònic que generen un ambient interior saludable.
Aquest curs correpon al mòdul 1 del Postgrau en Arquitectura saludable.
Un ambient interior saludable requereix del control de diferents variables que es treballen en aquest curs sobre variables de disseny per un ambient interior saludable. Veurem quina és la relació fisiològica de les persones amb l’entorn per entendre com han de ser els espais interiors per aconseguir una òptima qualitat ambiental.
Introduirem el control de la qualitat de l’aire, més enllà del CO2, introduint variables de contaminació química (compostos orgànics volàtils, persistents, fibres i partícules com l’amiant) i contaminació biològica (fongs, llevats, bactèries, al·lèrgens...). De tots aquests aspectes veurem a on es troben, com els podem mesurar, quina és la seva normativa i quines son les pautes per evitar-los.
En conseqüència, veurem quines han de ser les característiques dels materials constructius i d'acabat superficial que beneficien la qualitat de l’aire interior, així com els sistemes de ventilació i climatització més saludables.
També definirem quins son els contaminants físics que hem de controlar, i que per tant ens ajuden a definir sistemes d’instal·lacions biocompatibles. Il·luminació, instal·lacions elèctriques i de telecomunicacions, exposició a radiació ionitzant, acústica i radiacions naturals terrestres.
Objectius
Conèixer i controlar les diferents variables que conformen un ambient interior saludable, amb una visió transversal i donant eines pràctiques per poder-ho introduir a la pràctica professional
Destinataris
Arquitectes, arquitectes tècnics, interioristes, indústria de la construcció, enginyers, instal·ladors, especialistes en salut pública.
Metodologia
Format
Presencial.
Criteris d'exposició
Combinació de sessions presencials amb d’altres més participatives i tallers pràctics de medicions.
Estructura de les sessions
Combinació de parts teòriques amb parts pràctiques (medicions ambientals de qualitat de l’aire, camps electromagnètics, geobiologia).
Casos pràctics
Es veuran com a exemples de les diferents variables de disseny.
Visites previstes
No hi ha visites previstes en aquest curs.
Sistema d'avaluació
Assistència.
Competències
El curs pretén capacitar als tècnics amb una base que els hi permeti avaluar la incidència que te l’elecció i disseny dels materials i sistemes constructius i d’instal•lacions sobre la qualitat de l’ambient interior i la salut de les persones.
Conèixer els detalls específics de cada aspecte per poder-los contextualitzar en l’aplicació real global. Per tant, podran implementar aquests criteris als seus projectes.
1-Introducció
- Interacció de les persones amb l’entorn
- Relació entre arquitectura i natura,, sostenibilitat i salut. Edifici com a determinant de salut
- Bibliografia d’arquitectura i salut
2-Visibilització dels diferents contaminants presents als ambients interiors
- Contaminants físics:
- Amiant
- Radioactivitat (gas radó i materials de construcció)
- Taller de mesurament de camps elèctrics i magnètics de baixa freqüència. Definició de sistema elèctric biocompatible
- Taller de mesurament de camps electromagnètics de baixa freqüència. Definició de sistemes de telecomunicacions biocompatibles
- Il·luminació cronobiològica. Disseny lumínic biocompatible
- Contaminatns biològics. Fongs, llevats, bactèries, virus, al·lèrgens
- Contaminants químics: fibres i partícules, COVs, COPs, metalls pesats i disruptors endocrins
De cada contaminant es veurà la seva definició, què son, on es troben al sector de la construcció, quina és la seva normativa o altres referències. I sobre tot, es proposaran criteris de millora en el disseny arquitectònic per reduir o controlar la seva exposició.
3-Criteris de ventilació i climatització saludables
Descripció de les diferents opcions, actives i passives, que recolzen un ambient interior saludable. Es presentarà de manera específica la biofilia com a sistema de depuració de l’aire interior.
4-Geobiologia.
Taller pràctic de radiacions naturals.
Informa’t de les condicions d’inscripció i matriculació aquí.
Gaudeix d'una beca si et fas delegat/da!
Exerceix de nexe entre l'escola, els docents i els teus companys i gaudeix d'una important beca per desenvolupar aquestes tasques.
Finança la teva formació!
Si vols finançar la teva formació amb el Préstec formació Sert, contacta amb barcelona@arquia.es o truca al 93 4826850.
Formación relacionada