Què vols ser de gran?
UNITS CONTRA EL CORONAVIRUS
La cultura de la formació contínua és una de les bases per a la resiliència professional. En aquest article es planteja la necessitat d'aquesta voluntat de canvi constants per a ser millors en el nostre dia a dia.
(Foto: Unsplash)
Quan era més jove la meva mare em solia preguntar què vols ser de gran, però en canvi, el meu pare sempre em deia si amb aquest treball em guanyaria la vida. Cadascun es preocupava d'una part del meu futur. Ara nosaltres, com a pares, som els que estem orientant als nostres fills sobre les diferents opcions d'estudis perquè estiguin ben preparats per al futur mercat laboral. Però ens hem plantejat si nosaltres estem realment preparats com a tècnics o professionals per d'aquí a 10 anys. Quin perfil professional hauríem de tenir en 2030.
Any 2030
Podem preparar ara per a un treball que encara no existeix. La volatilitat del mercat laboral i el ritme vertiginós a què canvien les exigències ens obliga a estar preparats i actualitzats per a una nova època professional, en la qual sorgeixen carreres i llocs inimaginables per respondre a necessitats (algunes efímeres) d'empreses i professionals. Els canvis tecnològics ja han transformat el mercat laboral. El 2000 es va consolidar internet i Google, el 2010 ja es van incorporar el telèfon intel·ligent, les xarxes socials, el núvol, i el 2020 s'està implantant la digitalització de les empreses, la connectivitat 5G i la llar connectada. Ja hi va haver una selecció natural dels perfils professionals des de l'any 2000 fins a l'actual 2020.
Cal obrir la ment a tot el que ja és aquí i el que està per venir. Es tracta d'aprendre a desaprendre per reaprendre. És a dir, deixar de fer el mateix de la mateixa manera. Desaprendre és fer un esforç conscient per replantejar patrons establerts sortint d'algunes de les nostres zones de confort. Reaprendre és una tendència d'actualitzar-canviant els motlles o pautes. Siguem nosaltres mateixos el futur 2030 amb les nostres accions, coneixement, innovació i formació. "Caminante no hay camino, se hace camino al andar" va escriure Antonio Machado.
Avui dia, la nostra referència més propera de l'2030 és la publicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides o Sustainable Development Goals. (SDGs). Són 17 objectius per abordar reptes com la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic, l'educació, salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Els nous ODS 2030 substitueixen els antics objectius de desenvolupament del mil·lenni de l'any 2000, Millenium Development Goals (MDGs). Poden comprovar segons la Figura 1 que els objectius es van renovant cada 15 anys per actualitzar-los i adaptar-los segons les necessitats de la societat i el Planeta.
Figura 1. Els objectius van evolucionant i actualitzant cada 15 anys. Van començar l'any 2000. (Escola Sert).
"L'actitud proactiva és aprendre a equivocar-se per a estar preparat per als canvis, fent d'aquestes noves experiències una oportunitat per a millorar com a persones i com a professionals."
La pregunta no és si la intel·ligència artificial serà una realitat de l'2030, que no ho podem saber-ho, sinó com podem afrontar-la i quines eines disposarem per poder aconseguir-ho. La intel·ligència artificial en el futur no serà un objectiu en si mateixa, sinó que serà una eina que hauríem de saber aprofitar per aconseguir els ODS 2030. I en aquest nou context, els nous perfils professionals que s'haurien de desenvolupar en 3 entorns:
- PERSONAL. Actitud proactiva davant d'una situació canviant amb ganes de fer les noves coses.
- SOCIAL. Habilitat per a utilitzar les tècniques o experiències per relacionar-se amb l'entorn social o professional.
- PROFESSIONAL. Formació amb l'aprenentatge de nous coneixements com a base de la preparació per al futur.
Actitud 2030
Triar entre ser persones reactives o proactives només depenen de nosaltres mateixos. És una actitud personal. Les persones reactives són les que esperen que passin les coses i segons van canviant les circumstàncies, elles van reaccionant. Solen anar a remolc de les situacions, i a l'espera que altres iniciïn els projectes innovadors abans d'actuar. L'excessiva prudència de vegades pot ser massa tard i ens podem quedar fora del tren.
Proposem ser un tècnic proactiu. L'actitud proactiva és aprendre a equivocar-se per estar preparat per als canvis, fent d'aquestes noves experiències una oportunitat per millorar com a persones i com a professionals. Tots volem el canvi, però no volem canviar. De vegades no cal un canvi sinó una actualització de nosaltres mateixos, però l'actualització no arriba sola, i cal buscar-la. Recordem que un tècnic vintage, sense renovar els seus coneixements, és una espècie en extinció.
Figura 2. L'actitud proactiva o reactiva només depèn de nosaltres. (Escola Sert).
"El nou perfil professional hauria de pensar, dubtar i decidir."
Deia el Dr. House, "per bé o per mal, res no roman". Si ens quedem aturats, el món ens passarà per la dreta sense avisar. Així nostres futurs projectes en gran part només depenen de nosaltres, i no d'aquest futur incert, que sempre serà incert per això se l'anomena futur.
Habilitat 2030
Possiblement una part de les nostres habilitats ens serviran degut a la nostra experiència en el passat, però altres habilitats s'haurien de canviar per a poder sobreviure en el nou escenari 2030. A causa de la gran quantitat de dades i informació, cada vegada és més important una sèrie d'habilitats, enginy o "taules" per a potenciar el que realment ens fa diferents de les màquines o intel·ligència artificial. Una màquina serà més ràpida en alguns aspectes, però on hauríem de potenciar les nostres habilitats és saber crear les sinergies amb les màquines, no competir on és molt difícil superar-les.
La primera habilitat és la capacitat de decisió que és vital en els futurs llocs de treball. En un nou món de sobreinformació la síntesi és fonamental. En un món Big Data és necessari un altre "Small Data" com a resum per a poder decidir. Les empreses, despatxos, organitzacions han de barrejar la digitalització amb les habilitats com potenciar la síntesi i la decisió com a element clau. El nou perfil professional hauria de pensar, dubtar i decidir. Cal escoltar per a dubtar i poder decidir correctament. La decisió no és una aposta o loteria, és una conseqüència de pensar i processar. El llapis i paper en blanc és la base fonamental per començar l'estratègia d'una idea o projecte. Però cal evitar a les persones ocurrents que aprofiten les reunions per a deixar anar l'ocurrència sense cap tipus de recorregut. Un perfil necessari és saber diferenciar entre ocurrència i idea, per a valorar de forma fonamentada les diferents propostes amb pros i contres.
La tecnologia ajudarà a tancar encàrrecs, vendes o acords, però cal una barreja de confiança, empatia i professionalitat per a repetir aquests encàrrecs o acords per a incrementar la meva cartera clients. Un client és la repetició regular d'encàrrecs amb la mateixa empresa aprofitant la informació digital, noves tecnologies, i així poder seguir millorant la qualitat del nostre servei.
Un projecte o idea sense executor és una cortina de fum. Tota idea necessita sempre un realitzador. El Powerpoint com a document inicial està molt bé, però el paper ho aguanta tot. Formació contínua d'aprendre a equivocar com la base d'un bon perfil professional que té com a repte executar o realitzar el projecte, també haurà d'estar a el dia a les noves eines i entorns de treball. Estem en un món canviant on el que realment és important no és quantes vegades caus, sinó quantes t'aixeques per a aconseguir l'objectiu.
I finalment, és el respecte pels que treballen en el teu entorn. Escoltar i ser escoltat des del respecte. Educació, companyonia, que no "colegueo, ni conxorxa". Treballar en equip no es diu, es fa. Si algú diu en públic que treballa en equip, possiblement és el que menys ho fa. La transversalitat en la forma de treballar hauria de reduir la distància entre les línies o jerarquies de treball, però sempre des del respecte i reconeixement pel treball de cada un de nosaltres.
Figura 3. Escoltar i ser escoltat des del respecte és imprescindible per a ser un equip. (Escola Sert).
"La formació són ganes d'aprendre. La il·lusió d'aconseguir un somni, però part d'aquesta il·lusió és el camí que es recorre per aconseguir-ho. En l'aprenentatge, el viatge és de vegades igual o més important que l'objectiu."
Recordem que el respecte s'assembla a la confiança, no es diu, es guanya. Si algú els diu alguna vegada "Tranquil, confia en mi" Surtin corrent i no mirin enrere...
Formació 2030
Com descrivia Sòcrates: "El coneixement comença en la sorpresa". El plaer intel·lectual consisteix en la sensació agradable que experimentem quan aprenem alguna cosa, resolem problemes, i posem en pràctica el que hem après de manera efectiva creant coses noves. La formació són ganes d'aprendre. La il·lusió d'aconseguir un somni, però part d'aquesta il·lusió és el camí que es recorre per a aconseguir-ho. En l'aprenentatge, el viatge és de vegades igual o més important que l'objectiu.
Des de l'Escola Sert vam realitzar aquesta preparació per al futur basada en els ODS 2030 que hem resumit en les 5S de la SERT. Són els 5 valors que tots els postgraus, màster, cursos o jornades hauran d'incloure en el seu programa formatiu. Aquests valors són matèries transversals que poden ser el tema principal de la formació (per exemple: Postgrau d'Arquitectura i Salut) o que la matèria de Salut ja és una classe de la resta de Postgraus. Les 5S que estan en la formació de la SERT són:
- Social. L'arquitectura com a instrument d'inclusió en els barris, ciutats i territori. Ciutat inclusiva. Reducció de les desigualtats.
- Salut. El benestar de les persones a través de solucions i matèries innovadores que millorin la vida dels ciutadans. La salut de les persones com a punt principal en l'arquitectura.
- Sostenibilitat. Respecte pel medi ambient i la seva aportació com a valor afegit a contribuir a l'Emergència Climàtica. Rehabilitació energètica. Acció per al Clima. Energia assequible i no contaminant.
- Smart. Connectivitat i connexió entre les diferents accions, solucions i territoris. Aliances entre organismes i empreses per a aconseguir objectius.
- Seguretat. La tranquil·litat com a valor afegit a l'interior dels edificis com en la seva construcció. Treball digne i creixement econòmic.
Els valors de l'Escola Sert. (Escola Sert).
Capacitat d’aprendre (Learnability) 2030
S'imaginen la cara del meu fill adolescent si li dic que rebobini la cinta per tornar a escoltar una altra vegada la cançó. Als 90 era la nostra forma d'escoltar música. La tecnologia i els perfils de fa tres dècades també van haver de posar-se a el dia, i aquí estem 25 anys més tard on ja vam tenir la capacitat constant d'aprenentatge o learnability. Utilitzem el neologisme learnability causa que no hi ha una traducció consensuada, tot i que podríem assimilar a la capacitat d’aprendre, que és la capacitat per a aprendre noves habilitats al llarg de la nostra vida per romandre amb un perfil professional vigent i efectiu a llarg termini. Poder respondre amb rapidesa als canvis és una cosa que es pot aprendre, desenvolupar i treballar. En el món laboral ja comença a ser considerada la "habilitat de el futur".
Els ODS 2030 plantejats en el 2000 ja han estat canviats 2 cops per a poder actualitzar-los. Així que, possiblement la millor manera de predir el teu futur és construir-lo. Dependrà de les nostres ganes d'aprendre el poder afrontar els propers 10 anys amb decisió, respecte i executant bé la nostra feina per a aconseguir millors encàrrecs i clients que ens vagin acostant a aquest futur que mai aconseguirem tocar. Per això es diu futur.
Una proposta seria adaptar l'actual sistema educatiu per a l'aprenentatge al llarg de tota la vida o capacitat d’aprendre. La formació contínua des de l'escola de P3 i al llarg de tota la nostra vida laboral com una part de la nostra cultura. El nou perfil professional del 2030 seria una combinació de la nostra actitud, habilitat i formació contínua que seran realment les millors eines que disposem per a poder afrontar amb certes garanties el nostre futur. Però com deia Albert Einstein: "No penso mai en el futur, arriba massa aviat"
El Covid-19 es va dur a moltes persones estimades de les nostres famílies, però també ens va ensenyar que cal viure l'avui i l'ara. El meu record per a tots ells amb uns versos de la cançó de Joaquín Sabina ¿Quién me ha robado el mes de abril?
Quién me ha robado el mes de abril
Cómo pudo sucederme a mí
Quién me ha robado el mes de abril
Lo guardaba en el cajón
Donde guardo el corazón
Article dedicat a la meva mare morta per Covid-19 l’1 d'abril de 2020.
#joemquedoacasa
Alberto López
Coordinador Escola Sert. COAC