Notícia |
Actualitat
Tendències

Arquitectura i Cultura, la vocació del 48h Open House Barcelona

Compartir

UNITS CONTRA EL CORONAVIRUS

La Covid-19 ha fet que els grans festivals i concerts multitudinaris, indústries culturals que fins al confinament eren les protagonistes, hagin aplaçat un any els seus esdeveniments. En algun cas aquestes empreses han realitzat activitats de petit format durant l’estiu. El repte de difondre la Cultura en aquest mesos de pandèmia és un veritable exercici de creativitat, on apropar des de la distància ha estat l’aposta d’arquitectes.

(Foto: Visita Habitatges Laborda - Cooperativa Arquitectes Lacol @48H Open House Barcelona)

La difusió de l’arquitectura es troba en els objectius i orígens de l’Open House

Els Jocs Olímpics de Barcelona van suposar el llançament de la ciutat respecte el món. Fins fa una dècada, la renovació urbanística era explicada per arquitectes a arquitectes. Però la difusió de l’arquitectura a tot el públic estava confinada. Tot va canviar l’any 2010 quan neix l’associació 48h Open House Barcelona, seguint el model open House London fundat per Victòria Thornton. Ben aviat, es va crear la xarxa internacional Open House World Wide amb les vuit primeres ciutats, i actualment ja són unes 45 dels cinc continents.

Aquestes metròpolis impulsen el Festival d’arquitectura de portes obertes. Paral·lelament, altres grups d’arquitectes van engegar projectes de difusió de l’arquitectura des de l’associacionisme, per exemple, El Globus Vermell, Archibikes, Bici Cultura, Archiwalkers...

A l’Associació 48h Open House Barcelona vam buscar referents fora del món de l’arquitectura i així poder innovar. Per exemple, ens vam fixar en festivals d’altres àmbits culturals com el de la música electrònica, on alguns membres de l’associació havien realitzat projectes artístics.

Actes de l'exposició dels 10 anys d'Open House

Reconeixement del COAC pels deu anys del 48H Open House Barcelona (48H Open House Barcelona)

Quin és l’objectiu de l’Open House? Durant un cap de setmana a l’any, el festival d’arquitectura aconsegueix que l’espai privat esdevingui públic i explica la materialitat de cada edifici. D’una banda, també hem ofert a la ciutadania experiències arquitectòniques i sensorials indescriptibles que proporcionen el fet de visitar els edificis i sentir-nos seduïts. D’altra banda, hem mostrat la transversalitat de l’arquitectura: gràcies a la participació dels diferents agents que la composen (professionals, usuaris, promotors, clients i públic del festival). També destaca al debat que es produeix a les visites i a les pròpies xarxes socials.

Les xifres ens mostren que estem davant el festival cultural metropolità més important, on cada any hi participen sis ciutats obrint les portes de més de 200 edificis, gràcies al suport de més de 120 entitats. El resultat són més de 60.000 visites possibles gràcies a 1.000 persones voluntàries, coordinades per vuit arquitectes. Una demostració de l’aposta decidida per la difusió del nostre sector gràcies a una associació petita amb un equip motor de sis persones.

A nivell d’impacte a Internet, la nostra web rep un milió de visites, de les quals més del 60% són dones. Segons dades de l’ICCUB 2017, el Festival 48h Open House està en la 8a posició pel número de visitants que rep, sent el primer en l’àmbit del disseny.

De les 1.000 persones voluntàries que fan possible aquest Festival de l’Arquitectura, el 68% són dones

Open Hosue 2019

L'arquitecta Cristina Gamboa presentant el projecte de la casa La Borda (Open House Barcelona 48H Open House Barcelona)

Des d’una mirada de gènere podem dir que, de les 1.000 persones voluntàries que fan possible aquest Festival de l’Arquitectura, el 68% són dones. La més jove té 16 anys i la més gran 70. El perfil és dona de 24 anys estudiant d’arquitectura. Amb aquestes dades podem afirmar que aquesta vessant de sensibilització cap a la societat té ulls de dona.

Entre els 200 edificis que es van poder visitar l’any 2017, van participar 29 arquitectes autores, com a voluntàries explicant els seus edificis. El passat 2019, coincidint amb el 10è aniversari, vam decidir reivindicar la dona arquitecta i fer visible les professionals en els diferents àmbits del sector. En part per aquest motiu, vam aconseguir augmentar la participació a 52 dones, millorant la visibilitat de les arquitectes que en molts casos queden invisibilitzades, sobretot quan són equips mixtes.

Com hem apropat la Cultura durant el confinament?

Hem constatat durant el confinament exemples de com l’espai el fan les persones. En aquest sentit, cal destacar propostes des de la universitat com la d’Arquitectes de Capçalera. Consistent en cartografiar el multi ús de la llar de cadascú i compartir-ho amb l’etiqueta #MilCasasEnTuCasa. Aquests maneres de veure l’habitatge propi s’han analitzat a les conferències del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, concretament, al seu interessant canal de YouTube.

A través del projecte d’Arquitectes de Capçalera també hem pogut conèixer propostes artístiques permeses entre veïns, com la de Mito, on els ciutadans feien barri amb feixos de llum que esdevenien missatges quan es llegien projectats en l’edifici veí.

En el marc de la Setmana d’Arquitectura el passat mes de maig, el COAC tenia previst organitzar la Festa d’Arquitectura de l’Eixample per posar en valor el Taller Masriera i reivindicar-lo com ateneu de barri. El repte d’una festa és gaudir una bona estona plegats. Però, com fer-ho possible si havíem d’estar confinats a les nostres cases? De la ma de Toni Mira es va realitzar una imaginativa adaptació de l’activitat Ballo al balcó, esdevenint a l’hora  una ‘performance’ tan de reivindicació del Taller Masriera com dels balcons, uns espais dels habitatges abans oblidats i ara tan valorats.

Ballar als balcons durant el confinament

Iniciativa Ballo al Balcó, ateneu de barri Taller Masriera - Toni Mira (Taller MasRiera)

Des de l’associació 48h Open House Barcelona, la Setmana de l’Arquitectura ens ha servit per reflexionar sobre com podíem emocionar sense visitar els espais físicament. Hem apostat per reproduir les sensacions de la descoberta d’un espai físic a través de les emocions provocades per la música i el joc. L’acollida ha estat molt positiva.

Espais Ocults

Espais Ocults (48H Open House Barcelona)

La Cultura Segura des del desconfinament

Un cop iniciada l’etapa de desconfinament hem tingut la necessitat de viure de prop l’arquitectura i la cultura. Però els protocols de distanciament han generat un nou repte en les activitats culturals. Per exemple la darrera Mostra d’Arquitectura de Barcelona i Vallès del COAC va canviar l’habitual sala d’actes del col·legi per un lloc obert com els Jardins de la Torre de les Aigües —primer interior d’illa de la ciutat, guanyat com espai públic—.  Les abraçades dels murals de Picasso es van substituir pels balcons del veïnat que va poder gaudir de l’arquitectura i del concert de la ma de la Fundació del Grupo Sifu, com exemple d’inclusió de la cultura.

Premis a la mostra Arquitectura Barcelona

Veredicte Mostra d'Arquitectura de Barcelona i Vallès COAC- Jardins Torre de les Aigües (Laura Ruiz)

L'edició d'enguany es realitza del 15 d’octubre al 31 de desembre del 2020

De la mateixa manera fa pocs dies diversos actes ens van permetre descobrir els Jardins del Doctor Pla i Armengol d’Horta Guinardó. Dos espais recent recuperats per l’arquitecta Anna Planas. Allà vam gaudir del concert a piano anual de l’arquitecte Jordi Querol i de la taula rodona amb Maria Sisternas i Toni Casamor sobre el valor de la cultura. Es van fer guardant el distanciament de 1,5 metres amb 100 companys, tot el veïnat que s’apropava i més de 1.000 persones ho han pogut seguir a través d’una retransmissió.

Concert de piano a l'Open House

Jardins del Doctor Pla i Armengol (Anna Mas)

Aquesta combinació del directe i virtual es converteix en una oportunitat que ens permet arribar a molt més públic i traure’n virtut de la complexitat actual. Sentir-nos més junts malgrat el distanciament ha estat l’aposta de moltes entitats per demostrar que la cultura es reinventa i segueix sent un pilar essencial de la nostra vida quotidiana.

Sobre el festival 48h Open House BCN 2020

L’exposició La teva experiència i la meva, la teva exposició i la meva deu anys del festival d’arquitectura 48h Open House BCN, prevista el passat mes d’abril, es realitza del 15 d’octubre al 31 de desembre del 2020, i es converteix en el tret de sortida de la 11a edició del  festival. 

Aquest temps d’incertesa ens ha fet treballar amb varis escenaris. El primer espaiar en el temps el festival, del 15 d’octubre al 15 de novembre. Segon, promoure els itineraris urbans i la ciutat dels 15 minuts (zones on les activitats estiguin separats a peu màxim un quart d’hora) en cultura arquitectònica. Tercer, per tal d’evitar concentracions i aglomeracions, la programació del festival es realitza presencial i virtualment.

Al festival presencial, s’han limitat els espais visitables i s’han dissenyat recorreguts interns que eviten llocs reduïts. A més per augmentar la distància entre persones per primera vegada comptarem amb visites lliures i audioguiades, a més de les guiades. Al festival online es pot gaudir de 45 visites virtuals, 10 vídeos 360º, 70 podcasts i 23 itineraris lliures. El contingut d’aquesta completa programació és realitzat per arquitectes autors o entitats i associacions expertes que transmeten el seu coneixement amb emoció i compromís cap a la ciutat i la seva arquitectura. I estarà disponible tot l’any de forma gratuïta i oberta a tothom.

Exposició 10 anys Open House BCN

Entrada a l'exposició La teva experiència i la meva, la teva exposició i la meva. (48H Open House Barcelona)

Malgrat la reducció d’aforament, la decisió d’espaiar en el temps el festival pot contribuir a mantenir els 60.000 visitants de mitjana registrats a les darreres edicions del macro festival 48h Open House BCN.

Amb la temàtica d’aquesta edició, La ciutat saludable, volem promoure i reivindicar els espais públics i l’arquitectura de qualitat. També explicarem com la nostra activitat contribueixi a millorar la salut amb mesures com la pacificació de carrers, mobilitat sostenible, espais per la col·lectivitat...

Davant la impossibilitat d’algunes ciutats de la xarxa internacional Open House Worldwide de celebrar el seu anual esdeveniment a la primavera, es va proposar a les 45 metròpolis treballar juntes i unir esforços per realitzar un festival conjunt ‘on line’ el cap de setmana del 14 i 15 de novembre. Quin és el plantejament? Per exemple exposar les similituds i diferències tipològiques dels habitatges arreu del món, introduint el punt de vista dels seus usuaris ara que l’han redescobert. En aquest sentit, a Barcelona, el confinament ens ha fet trobar de nou el valor d’alguns espais de casa que no habitàvem, per exemple els balcons, les escales i terrats. Quins espais han redescobert a Melbourne, Londres, Roma, Chicago o Buenos Aires?

Un altre moment a l'exposició dels 10 anys

Un altre moment de l'exposició La teva experiència i la meva, la teva exposició i la meva. (48H Open House Barcelona)

Com serà el futur de la formació i de la cultura?

Aquesta pandèmia ens ha obligat a repensar molts aspectes de l’arquitectura, però també de com fem arribar la informació, la sensibilització i la formació en general. La presencialitat dels actes sembla indiscutible i va molt més enllà del propi contingut de l’activitat; per exemple, hi ha molt valor que aporta la vibració del públic, l’espontaneïtat d’una participació, els moments entre actes, les converses de passadís...

Les plataformes online encara tenen que millorar molt la sensació de proximitat. Però segurament totes les exploracions que ens hem vist obligats a fer ens portaran a enriquir tots els actes presencials. Tot i així, difícilment cap canal virtual podrà substituir el mirar-nos als ulls, copsar un somriure o sentir l’escalf o l’energia d’una abraçada.

 

Elisenda Bonet, Arquitecta i Presidenta de l’Associació 48h Open House Barcelona, i Sandra Bestraten, presidenta de la demarcació de Barcelona del Col·legi d’arquitectes de Catalunya

Aquest post forma part del recull d’articles del llibre Cròniques del desconfinament: Dones i arquitectura. Si el vols descarregar, aquí t’expliquem com fer-ho.

Comparteix el teu comentari i participa a la conversa

Les teves dades es mantenen privades i no es mostren públicament.
CAPTCHA
L'enviament de comentaris es modera, de manera que no apareixen immediatament.